Zdrowo się odżywiasz, unikasz cukru, jesteś na diecie lub nie przepadasz za słodkościami? Super, bo właśnie mam dla Ciebie fit batony z pastą daktylowo-orzechową! Suszone owoce i korzenne przyprawy sprawiają, że czuć w nich Święta, dlatego śmiało możesz je postawić na bożonarodzeniowym stole lub po prostu zjeść na drugie śniadanie. Jeśli masz wśród bliskich weganina, możesz sprawić mu przyjemność i spakować kilka batonów jako mini-prezent mikołajkowy. No, właśnie, oprócz tego, że batony są zdrowe, to jeszcze w sam raz dla wegan.
Przepis na 8 dużych batonów.
Składniki:
13 łyżek płatków owsianych
4 banany
4 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki pestek dyni
4 łyżki sezamu
15 daktyli
6 suszonych moreli
6 suszonych śliwek
3 suszone gruszki
3 łyżki otrąb gryczanych
¼ łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
4 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Krok 1: Suszone śliwki, gruszki i morele moczę kilka minut, osuszam (możecie pominąć ten etap, jeśli sami suszycie owoce), a następnie kroję w paski.
Krok 2: W dużej misce blenduję banany, dodaję płatki owsiane i mieszam.
Krok 3: Piekarnik nagrzewam do 190 st.
Krok 4: Dosypuję pozostałe składniki (poza pastą), zagniatam rękoma i formuję batony.
Krok 5: Batony układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i układam na nich wzorki z pasty daktylowo-orzechowej.
Krok 6: Piekę 20 minut.