Fit batony

bez cukru, christmas, deser, gift, słodka chwila, vegan

Zdrowo się odżywiasz, unikasz cukru, jesteś na diecie lub nie przepadasz za słodkościami? Super, bo właśnie mam dla Ciebie fit batony z pastą daktylowo-orzechową! Suszone owoce i korzenne przyprawy sprawiają, że czuć w nich Święta, dlatego śmiało możesz je postawić na bożonarodzeniowym stole lub po prostu zjeść na drugie śniadanie. Jeśli masz wśród bliskich weganina, możesz sprawić mu przyjemność i spakować kilka batonów jako mini-prezent mikołajkowy. No, właśnie, oprócz tego, że batony są zdrowe, to jeszcze w sam raz dla wegan.

DSC04936.JPG

Przepis na 8 dużych batonów.

Składniki:

13 łyżek płatków owsianych

4 banany

4 łyżki wiórków kokosowych

4 łyżki ziaren słonecznika

4 łyżki pestek dyni

4 łyżki sezamu

15 daktyli

6 suszonych moreli

6 suszonych śliwek

3 suszone gruszki

3 łyżki otrąb gryczanych

¼ łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

4 łyżeczki kakao

½ pasty daktylowo-orzechowej

Przygotowanie:

Krok 1: Suszone śliwki, gruszki i morele moczę kilka minut, osuszam (możecie pominąć ten etap, jeśli sami suszycie owoce), a następnie kroję w paski.

Krok 2: W dużej misce blenduję banany, dodaję płatki owsiane i mieszam.

Krok 3: Piekarnik nagrzewam do 190 st.

Krok 4: Dosypuję pozostałe składniki (poza pastą), zagniatam rękoma i formuję batony.

Krok 5: Batony układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i układam na nich wzorki z pasty daktylowo-orzechowej.

DSC04887.JPG

 

Krok 6: Piekę 20 minut.

DSC04934.JPG

Dodaj komentarz